Az Ezelben gyakran feltűnik egy ital és elgondolkodunk azon hogy mi is lehet a neve . Ugyan is elég érdekesen néz ki . A Rakı Törökország nem hivatalos nemzeti itala, 40-50% alkoholtartalmú, ánizsmaggal ízesített törköly- vagy gyümölcspárlat. A legenda szerint Evliya Çelebi utazó „fedezte fel”, aki az araka vagy araki nevű arab ital készítését jegyezte le utazásai során. Feljegyzései szerint az 1600-as években Konstantinápolyban már több száz meyhane-ban, azaz kocsmában mérték a rakıt. A törökök hívják még aslan sütü-nek is, melynek jelentése „oroszlántej”, mivel az ital víz hozzáadásakor tejfehér lesz.( Én személy szerint innen jöttem rá hogy erről az italról van szó )
Fogyasztható magában, egy kísérő pohár vízzel, vagy vízzel higítva, jeges pohárban. Higításkor a louche-hatás miatt fehér színű lesz. Törökországban úgynevezett meze, azaz előételek kíséretében szolgálják fel, ami lehet sajt, dinnye vagy hal, de népszerű a különféle kebabok kísérőjeként is. A legkedveltebb márkák a Yeni Rakı, az Efe Rakı, Kulüp Rakısı és az Altınbaş.
Először a borkészítéskor maradt szőlő-maradványokból készítették, később mazsola sőt füge és más gyümölcsök felhasználásával is készült rakı. Manapság már friss szőlőből is készül párlat, ez az egyik új márka, az Efe Rakı különlegessége. Hagyományos, rézből készült úgynevezett alembik desztillálóüstben készítik, ánizs hozzáadásával.
|